Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Mládež spieva

Termín: od 10.5.2024, 19:00 do 12.5.2024

Tlačová správa

MLÁDEŽ SPIEVA 2024

10. – 12. MÁJ, PRIEVIDZA

V Bratislave 25. apríla 2024 – Celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva oslávi svoj 52. ročník. Podujatie v Prievidzi bude nielen oslavou zborového spevu, ale aj miestom odovzdania Pocty Národného osvetového centra prvej slovenskej profesionálnej dirigentke Elene Šarayovej-Kováčovej za jej celoživotný prínos v oblasti zborovej hudby.  

„Tento ročník Mládeže spieva bude významným míľnikom. Rozhodli sme sa na každom ročníku udeliť poctu významným osobnostiam zborového hnutia za ich úspechy a pôsobenie. Je potrebné vyslať signál celej umeleckej a kultúrnej obci, že nesmieme zabúdať na ľudí, vďaka ktorým sa naša kultúra posúvala vpred a postavila pevné piliere jednotlivých umeleckých hnutí. Počas celoštátneho kola sa uskutoční aj stretnutie metodikov z celého Slovenka, ktorí na súťaži participujú organizovaním svojich regionálnych či krajských kôl, spoločne s hosťami zborového hnutia a odbornou porotou. Vďaka mimoriadnemu úsiliuhlavného organizátora, Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, sa podarilo tento rok umiestniť súťažnú prehliadku do akusticky atraktívnych priestorov piaristického kostola v Prievidzi, čo bude pre zbory, verím, vítanou a toľko žiadanou zmenou.Príťažlivým hosťom tohto ročníka bude úspešný detský spevácky zbor z českého Liberca – Severáček. Na prehliadke sa predstavídesať najlepších detských a mládežníckych speváckych zborov z celého Slovenska, ktoré na záverečnom galakoncerte spoločne odspievajú premiéru skladby od Márie Jašurdovej, ktorá je napísaná a venovaná Mládeži spieva 2024. Veľmi sa teším na celý program a verím, že bude pre všetkých divákov, poslucháčov a účastníkov dlhotrvajúcou spomienkou na spoločné stretnutie a zážitkom zo spoločného muzicírovania a radosti zo zborovej hudby.Nakoniec chcem z tohto miesta poďakovať hlavnému organizátorovi a všetkým spoluorganizátorom za ich ochotu, láskavosť a náročnú prácu, ktorú venovali tomuto podujatiu,“ povedal odborný pracovník NOC pre hudbu a spev Mgr. art. Michal Stahl.  

Slávnostné otvorenie sa bude konať 10. mája o 19.00 hod. v Kostole sv. Bartolomeja v Prievidzi. Patriť bude už spomínanému speváckemu zboru Severáček z českého mesta Liberec pod vedením zbormajsterky Silvie Langrovej-Pálkovej.

Nasledujúci deň od 10.00 hod. sa bude v priestoroch piaristického kostola v Prievidzikonať súťažná prehliadka speváckych zborov. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia je už tradične aj rozborový seminár, počas ktorého odborná porota v zložení: Darina Andučič-Tóthová, DiS. art.,Mgr. art. et MgA. Oľga Bystrianska, ArtD., prof. Jevgenij Iršai, PhD., Mgr. Tatiana Kanišáková, PhD., s predsedníčkou prof. MgA. Blankou Juhaňákovou, ArtD., odovzdá zbormajstrom cenné rady a pripomienky s cieľom pomôcť ich umeleckému vývoju a rastu.

Záverečný galakoncert spojený so slávnostným vyhlásením výsledkov a s odovzdaním Pocty Národného osvetového centra sa začne o 19.00 hod. v priestoroch Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi. Neoddeliteľnou súčasťou tohto večera bude participácia Orchestra ZUŠ L. Stančekaz Prievidze pod vedením dirigenta Bc. Mariána Púčika, DiS. art. Naštudovanie spoločnej skladby od Márie Jašurdovej, ktorá bude na prehliadke uvedená v premiére, sa uskutoční pod vedením Mgr. art. Veroniky Veverkovej, ArtD. a samotnej autorky.

Pre spevákov je pripravený workshop o hlasovej výchove zborových spevákov s lektorkou Darinou Andučič-Tóthovou. Workshop pre zbormajstrov bude viesť Tatiana Kanišáková.

Vyhlasovateľom a odborným garantom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva je Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom celoštátneho kola je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi. Podujatie finančne podporilo Národné osvetové centrum, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Hudobný fond a záštitu nad podujatím prevzala primátorka mesta Prievidza JUDr. Katarína Macháčková.

Partnermi a spoluorganizátormi podujatia sú: Piaristická škola v Prievidzi, ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi, KaSS v Prievidzi, RTVS, Trenčiansky samosprávny kraj, Okresný úrad Trenčín, odbor školstva, MY, čodnes.sk.

Ďalšie informácie o súťaži Mládež spieva nájdete na:

http://www.rkcpd.sk/

https://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/mladez-spieva/

 Národné osvetové centrum, Námestie SNP č. 12 , 812 34 Bratislava
nocka@nocka.sk, press@nocka.sk

PROGRAM

10. 5. o 19.00 h Kostol sv. Bartolomeja v Prievidzi (farský kostol) / vstup voľný
Slávnostné otvorenie prehliadky a vystúpenie hosťa
Severáček – Liberecký dětský sbor ZUŠ, diriguje Silvie Langrová (Pálková)

11. 5. o 10.00 - 13.30 h Piaristický kostol Najsvätejšej Trojice v Prievidzi (Námestie piaristov 1) / vstup voľný
Celoštátna súťaž a prehliadka detských a mládežníckych speváckych zborov

  • Detský spevácky zbor Brioso, Žilina
  • Mládežnícky spevácky zbor Evanjelického gymnázia, Banská Bystrica
  • Detský spevácky zbor Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara, Veľký Meder
  • Detský spevácky zbor Margarétka, Bratislava
  • Dievčenský spevácky zbor pri Gymnáziu a ZŠ Sándora Máraiho s VJM, Košice
  • Detský spevácky zbor „veľkých“ Schola Mariana, Komárno
  • Detský spevácky zbor Vážky, Trenčín
  • Detský spevácky zbor Voce Eufonico, Nová Baňa
  • Mládežnícky spevácky zbor Young Voices, Humenné
  • Detský spevácky zbor Zvonček, Košice

11. 5. o 19.00 h Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi (Dom kultúry, F. Madvu 11) / vstup voľný
Galakoncert so sprievodom orchestra a so slávnostným vyhlásením výsledkov

  • Vyhlasovateľom a odborným garantom prehliadky je Národné osvetové centrum v Bratislave
  • Hlavným organizátorom je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja
  • Podujatie sa koná s finančným príspevkom Národného osvetového centra, Bratislava

Tlačová správa v priloženom dokumente (formát pdf)

 Mládež spieva 2024 - plagát

Miesto konania

Prievidza

Zabezpečuje

Mgr. Magdaléna Hianiková, DiS.art; 0901 918 822; 046 / 512 18 20; hudba@rkcpd.sk

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi