Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Folklórny festival Východná 2015

Folklórny festival Východná, najstarší celoslovenský festival s medzinárodnou účasťou je vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku. Je to prehliadka celoročnej práce folklórnych skupín, súborov, detských súborov, ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov muzikantov a tanečníkov. Na 61. ročníku sa predstaví okolo 2500 účinkujúcich, medzi nimi aj víťazi celoštátnych súťažných prehliadok, domáce kolektívy a sólisti, ale aj zahraničné súbory z Argentíny, Turecka Srbska a Estónska. Zaspomína sa na významné osobnosti, v tomto roku okrem iných aj na režiséra Martina Ťapáka. Návštevníci budú mať jedinečnú možnosť vzhliadnuť úspešný muzikál nitrianskeho DAB Tisícročná včela, ktorý tohtoročný festival otvára a v prostredí amfiteátra zažiť jeho mimoriadnu atmosféru. Organizátori festivalu a autori tento rok pripravili viac ako 50 programov – výpravné na veľkej scéne amfiteátra, komornejšie na malej scéne, tanečné, hudobné i rozprávačské vystúpenia a veľa sprievodných programov ako sú výstavy, ochutnávky tradičnej kuchyne a pre divákov aj voľnú zábavu. Veľmi významná a návštevníkmi vítaná je účasť ľudových remeselníkov a výrobcov.

Za posledných 8 rokov je návštevníkmi veľmi oceňovanou súčasťou festivalu ponuka interaktívnych a zážitkových programov, akými sú tanečné, hudobné a spevácke workshopy, remeselné tvorivé dielne a tiež programy pre deti v Košiariku, kde sú pre ne pripravené zábavné hry, maľovanie, čítanie ľudových rozprávok či školička tanca.

Novinkou tohto ročníka je Etnodom, v ktorom budú prebiehať etnologické prednášky, odborné diskusie a projekcie filmov s etnologickou problematikou.

Podrobnejšie informácie o festivale nájdete na: http://www.festivalvychodna.sk

Folklórny festival Východná - plagát