Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Prizma 2012

Prizma 2012

Termín: od 5.11.2012, 17:00 do 30.11.2012, 17:00

Prizma si latku stále drží vysoko

Tohtoročná Prizma potvrdila pozitívny trend z posledných ročníkov v množstve i kvalite prihlásených prác. V minulom roku sme vďaka rekordnému počtu autorov a fotografií boli nútení podstatne zredukovať vystavené fotografie. V tomto roku sme preto pristúpili k obmedzeniu maximálneho počtu prihlásených fotografií od jedného autora a aj k striktnému dodržiavaniu maximálnej veľkosti fotografií. Napriek tomu sme sa vlaňajším rekordným počtom priblížili. Ani v tomto ročníku Prizmy sa na výstavu nezmestili všetky prihlásené fotografie, no kapacita našej galérie umožnila vystaviť takmer všetky porotou odporučené práce. V porote prvýkrát hodnotil Sven Bajla z Partizánskeho, dopĺňali ho dvaja stáli členovia - Ivan Mišík a Marek Sluka.  
Reportážna fotografia mala v tomto roku svoju samostatnú výstavu pod názvom Pocta Ottovi Hogenovi, je preto logickým vyústením, že na Prizme ubudlo reportážnych fotografií, fotografií zo života, v pohybe, a to hlavne medzi dospelými súťažiacimi. Dominuje krajina, do popredia sa dostávajú makrofotografie. Celková úroveň fotografií, a hlavne technická kvalita, je podľa vyjadrenia poroty na vyššej úrovni, ako po minulé roky.
Mládežnícke kategórie sú opäť - až na 2 výnimky - doménou Fotoklubu Junior pri CVČ Spektrum v Prievidzi, aj keď mnoho úspešných autorov z minulých ročníkov sa po začiatku štúdií na vysokej škole  zo zoznamu vystavujúcich vytratilo.
Cenu úsmevu za fotografiu s vtipným podtónom opäť vyberal jej gestor - MUDr. Dušan Hustý. Vtipných fotografií bolo síce dosť, ale výber víťaza bol o niečo ťažší. Recept, ako sa okolo seba obzerať vtipnými očami, možno nájdete práve na dvoch fotografiách, ktoré priniesol vyhlasovateľ tejto ceny.
V kategórii multimediálnych súborov sa predstavili traja autori so štyrmi prezentáciami, prvenstvo si odniesol Peter Maděránek za dojímavé spracovanie fotografií z koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau.

bulletin Prizma 2012 vo formáte pdf

Prizma 2012 - plagát

Miesto konania

Galéria Regionart pri RKC v Prievidzi

Zabezpečuje

Ing. Peter Cagáň; bližšie informácie: 046 / 512 18 13; peter.cagan@rkc.tsk.sk

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Fotogaléria

13 fotografií