Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Mládež spieva 2017

Mládež spieva 2017

Termín: od 8.6.2017 do 9.6.2017

Vyhodnotenie Mládež spieva 2017


48. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských speváckych zborov

Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza (F. Madvu 11)

Organizátori: Národné osvetové centrum, Bratislava; Trenčiansky samosprávny kraj; Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi; Hudobný fond, Bratislava; mesto Prievidza; ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi; Okresný úrad Trenčín, odbor školstva

 

Prievidza začiatkom júna znovu ožije zborovým spevom. Po dvoch rokoch sa do mesta vracia celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských speváckych zborov Mládež spieva 2017. Hlavným cieľom tohto podujatia je prezentovať umeleckú úroveň a výsledky detských speváckych zborov a priblížiť poslucháčom v Prievidzi diela domácich i zahraničných skladateľov. Mládež spieva 2017 sa uskutoční 8. –  9. júna v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi.

Podujatie sa oficiálne začne vo štvrtok 8. júna o 18.00 hod. otváracím koncertom. Na koncerte vystúpi Detský spevácky zbor Magnólia pod vedením dirigentky Viery Džoganovej, ktorý patrí k najlepším detským speváckym zborom na Slovensku. Počas nasledujúceho dňa sa súťažne predstaví jedenásť detských speváckych zborov, ktoré postúpili na celoštátnu súťaž z piatich krajov – z Nitrianskeho, Trnavského, Banskobystrického, Prešovského a Trenčianskeho kraja. Svoje spevácke schopnosti predvedú počas súťažnej prehliadky, ktorá sa začne o 9.30 hod. Repertoár súťažiacich zborov je veľmi pestrý a nachádzajú sa v ňom skladby zahraničných, ale predovšetkým domácich – slovenských skladateľov. „Tohtoročné podujatie Mládež spieva je venované jubileám troch významných slovenských skladateľov – Ladislava Burlasa, Ivana Hrušovského a Milana Nováka. Všetci traja významne prispeli svojimi dielami do slovenskej zborovej tvorby. Niektoré ich skladby si poslucháči budú môcť vypočuť aj v rámci tohto podujatia,“ povedala Dominika Semaňáková, odborná pracovníčka Národného osvetového centra v Bratislave.

Na súťaž bude dozerať odborná porota, ktorá je zložená zo slovenských odborníkov v oblasti zborového spevu, na čele s profesorkou Blankou Juhaňákovou. Mladí speváci však nebudú iba súťažiť. Súčasťou podujatia je aj vzdelávacia časť, workshop, ktorý pre malých speváčikov pripravila Viera Džoganová. Vyvrcholením celoštátnej súťažnej prehliadky bude slávnostné vyhodnotenie výsledkov a záverečný galakoncert, na ktorom sa predstavia všetky spevácke zbory.

Podujatie Mládež spieva umožňuje najlepším detským zborom na Slovensku koncertovať pred odborníkmi i širokou verejnosťou, čo pomáha zvyšovať ich umeleckú úroveň. Členovia zúčastnených zborov prostredníctvom tejto súťaže získavajú cenné vedomosti z oblasti zborového spevu a učia sa svojím spevom vnímať krásu hudby. Vyhlasovateľom a odborným garantom 48. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských speváckych zborov Mládež spieva 2017 je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad podujatím prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Organizátorom podujatia je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

 

Hlavný partner Fond na podporu umenia

Prehliadku z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

 

PROGRAM

8. 6. 2017 (štvrtok)

18:00   Slávnostné otvorenie prehliadky a koncert hosťa Detského speváckeho zboru Pro Musica - Magnolia zo Sobraniec

Vstupné: 3 €

 

9. 6. 2017 (piatok)

9:30     Súťažný koncert speváckych zborov

  • DSZ Dúha pri ZUŠ J. Rosinského, Nitra
  • Detský spevácky zbor VOCE EUFONICO pri ZUŠ Nová Baňa
  • DSZ Felix pri ZUŠ v Heľpe
  • DSZ Úsmev, Brezno
  • DSZ pri ZUŠ v Senici
  • DSZ pri Spojenej cirkevnej škole Marianum, Schola Mariana, Komárno
  • DSZ pri ZUŠ Józsefa Janigu, Veľký Meder
  • DSZ Vážky pri ZŠ Dlhé Hony, Trenčín
  • DSZ Lienka pri SZUŠ Múza v Humennom
  • Dievčenský spevácky zbor OZVENA, Vranov nad Topľou
  • DSZ Amaryllis, Svidník
  • DSZ Hlohovčatá, Hlohovec               

Vstup voľný

18:00   Slávnostné vyhlásenie výsledkov Mládež spieva 2017 a záverečný galakoncert

Vstup voľný

 

Hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia

Fond na podporu umenia

 

Mládež spieva 2017 - plagát 

Miesto konania

Dom kultúry Prievidza

Zabezpečuje

Mgr. Magdaléna Hianiková; bližšie informácie: 046 / 512 18 20, 0901 918 822; magdalena.hianikova@rkcpd.sk

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Fotogaléria

41 fotografií