Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Krajská prehliadka ochotníckeho divadla: Thalia 2016

Krajská prehliadka ochotníckeho divadla: Thalia 2016

Termín: od 7.4.2016 do 9.4.2016

Vyhodnotenie Thalia

THALIA 2016

19. ročník krajskej súťaže a prehliadky ochotníckeho divadla Trenčianskeho kraja v rámci 94. ročníka súťaží slovenských divadelných súborov – Scénická žatva 2016. 

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom podujatia.

7. – 9. apríl 2016

Odborná porota:

  • PhDr. Elena Knopová PhD.
  • Mgr. art. Zuzana Galková
  • Miloslav Juráni

PROGRAM:

7. 4. štvrtok


RKC v Prievidzi, Záhradnícka 19 / info - 0901 918 822

10:00 - ALICA

DDS IMRO pri ZUŠ IWK, Považská Bystrica

Súčasné divadelné predstavenie ALICA vzniklo ako autorské divadlo na námet L. Carrolla: Alica v krajine zázrakov. Naša ALICA je dyslektické mladé dievča, ktoré sa musí vyrovnať so svojimi vlastnými strachmi a obmedzeniami, aby bolo uznané svojou mamou a okolím. Inscenácia nesie autorský rukopis s precíznosťou hereckého vedenia, slušných hereckých výkonov mladých interpretov a ambiciózny zámer aktualizácie Carrollovej Alici do súčasného interpretovania. Rezervou inscenácie je nejasná koncovka, ktorá prináša rozpak a neurčitosť samotného zámeru.

Vstupné: 1 €

 

RKC v Prievidzi, Záhradnícka 19 / info - 0901 918 822

11:00 - AKO SI ČIMO HĽADAL KAMARÁTA

Divadielko Severka, Nováky

Rozprávka o vrabčej rodinke, kde sa deti zábavnou formou naučia všetko o vtáčikoch. Ako sa liahnu, ako sa učia lietať, čo jedia a ako sa treba o vtáčiky starať a nie im ubližovať.

Vstupné: 1 €

 

RKC v Prievidzi, Záhradnícka 19 / info - 0901 918 822

14:00 WORKSHOP kreatívneho písania a hereckej tvorby I
Zuzana Kráľová, Igor Kasala ml.

16:00 WORKSHOP kreatívneho písania a hereckej tvorby II
Zuzana Kráľová, Igor Kasala ml.

19:00 POFESTIVALOVÝ VEČER
Prezentácia výsledkov workshopu

Workshop kreatívneho písania a hereckej tvorby je zameraný na autorskú a hereckú tvorbu. Prostredníctvom vlastných autorských textov sa naučia účastníci základy hereckého stvárnenia postavy, inscenovanie textu na javisku a základy režijno-dramaturgických postupov.
Workshop vedú členovia Divadla PRECEDENS - Igor Kasala ml. a Zuzana Kráľová.

 

8. 4. piatok


KaSS Prievidza, Fraňa Madvu 11

9:00 - POM POM

Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, o. z. Prievidza

Inscenácia je venovaná najmenším divákom. Vznikla podľa populárnych rozprávok Istvána Csukása, ktoré majú aj svoju televíznu podobu. My vám zahráme tú najobľúbenejšiu. Je o Artúrovi Buchtovi, veľkom a obéznom vtákovi, ktorý nadovšetko miluje čokoládu. Jeho láska k čokoláde, mu ale poriadne komplikuje život. Vďaka svojej nadváhe nemôže odletieť do Afriky. No i napriek tomu sa tam vyberie. Artúr na svojej ceste zažije napínavé dobrodružstvo.

Vstupné: 1,50 €

divadloprievidza@gmail.com, 0910 374 000

 

KaSS Prievidza, Fraňa Madvu 11

11:00 - PRÍBEH MOŽNO OBYČAJNÝ

Mládežnícky DS Javorinka, Nové Mesto nad Váhom

Hlavné predstaviteľky - 4 mladé dievčatá začínajú rozohrávať príbeh z ich vnútra. Postupne sa pred divákom začínajú rozohrávať príbehy prepojené pohybom v je možné dešifrovať ich sny a túžby.

Vstupné: 1 €

Info - 0901 918 822

 

RKC v Prievidzi, Záhradnícka 19 / info - 0901 918 822

PREDSTAVENIE ZRUŠENÉ!!!  15:00 - „A ČO AK TO NIE JE CELKOM TAK...“

Divadlo z pivnice pri ZUŠ Partizánske

Hlavné predstaviteľky - 4 mladé dievčatá  začínajú rozohrávať príbeh z ich vnútra. Postupne sa pred divákom začínajú rozohrávať príbehy prepojené pohybom v je možné dešifrovať ich  sny a túžby.

Vstupné: 1 €

 

KaSS Prievidza, Fraňa Madvu 11

18:00 - PRÍBEH Z MACONDA

Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, o.z Prievidza

Inscenovať svetoznámy román Sto rokov samoty na divadelnom javisku je veľmi ťažká, ak nie nemožná úloha. Súbor sa preto sústredil na to, čo ho z tohto románu najviac oslovilo – a tým bolo skúmanie príčin, ktoré spôsobili rozklad a nakoniec odsúdenie rodu Buendíovcov na večné zatratenie a zabudnutie. Bola to neopatrnosť zakladateľa rodu a Maconda Josého Arcadia Buendíu, keď do mesta vpustil prvého štátneho úradníka? Alebo jeho neoblomná viera v spravodlivo usporiadaný svet, ktorý ale generácie jeho synov a vnukov už nezaujímala? Alebo to bolo odmietnutie výsadného postavenia rodiny a časté návštevy mužských potomkov v nemanželských posteliach? Či strata viery a toho, čo nás presahuje? Toto skvelé podobenstvo o svete a jeho dejinách nám umožnilo konfrontovať vlastné názory a postoje s tými, ktoré prinášali jednotlivé literárne a neskôr aj divadelné postavy. Bola to vďačná a zaujímavá práca, ktorá nám pomohla nahliadnuť pod povrch toho, v čom dnes žijeme. A nie je to veľmi radostný pohľad.

Vstupné: 3 €

 

Art point Prievidzi, prevádzka M.R. Štefánika 1 - kino Baník / info - 0905 926 900

20:00 - ÚKRYT

Divadlo PRECEDENS, Prievidza

Úkryt je autorskou hrou skupiny mladých divadelníkov z Prievidze a okolia. Hra vznikla zo spoločného dialógu, teda jej idea je výsledkom brainstormingov a základné charaktery postáv sú postavené na samotných hercoch, ich predstavách a tvorivosti. Úkryt je divadelnou hrou, jednoaktovkou, postavenou na monológoch postáv, s prvkami existencionalistickej drámy. Je o tajomstvách, strachu, smrti ... malá exkurzia dušami rôznych ľudí dobrovoľne sa nachádzajúcich v jednom priestore.

Vstupné: 7 € / 5 € predpredaj

 

Art point Prievidzi, prevádzka M.R. Štefánika 1 - kino Baník / info - 0905 926 900

21:00 - POFESTIVALOVÝ VEČER

Hostia: WOTEPITY (PD), FALLEN AVENUE (PD)

WOTEPITY (PD) – pop rock
Hovoria si prievidzská kapela, i keď sú „rozlezení“ od Brezna až po Sládkovičovo. Štyria kamaráti, ktorý každý počúva iný štýl hudby, čo sa odráža aj na ich celkovom prejave – čo pesnička, to unikát . Hrajú jednoducho to, čo ich baví. Aj preto je ťažké jednozhnačne určiť ich štýl. Keď už musia, povedia, že hrajú rock. Na tomto sa zhodnú tak Lukáš Paule na basovej gitare, Lubo Franta jr. na bicích, Peťo Pietro Škoda ako „lead guitar“, tak aj Kubo Mello ako „ryathm guitar“ a spevák. V blízkej budúcnosti sa chystajú nahrať debutový album.
http://bandzone.cz/wotepity

FALLEN AVENUE (PD) – alternative – rock

Vstupné: 2 €

 

9. 4. sobota


KaSS Prievidza, Fraňa Madvu 11

10:00 - HRAČKY NA CESTÁCH

Divadielko Galéria, Nové Mesto nad Váhom

V parku sa stretnú Lopta, Kolobežka a plyšový medvedík Panda. Pretože sa k nim deti nechovali pekne, rozhodli sa, že pôjdu do sveta. Nevedia ale, že tam na nich čakajú rôzne nástrahy a ľudia, ktorým by sa náramne zišli – strážnik v parku, Babka starinárka, psíček Ňucháčik, cirkusant Pišinger a iní. Zostanú hračky spolu? A ako to s nami na konci tohto ich cestovania dopadne?

Vstupné: 1 €

 

Art point Prievidza, prevádzka M.R. Štefánika 1 - kino Baník  / info - 0905 926 900

15:00 - KÝM KOHÚT NEZASPIEVA

Divadelný súbor HUGO, Pruské

Silno aktuálna téma s odvahou inscenačného hľadačstva a slušného kolektívneho výkonu. Samotná inscenácia mierne trpela nadmernou chuťou interpretov presvedčiť auditórium o svojej závažnosti a naliehavosti. V tomto originálnom kontaktnom priestore kotolne sa ich úprimné úsilie stávalo kontraproduktívnym pre konečný významový pocit diváka.

Vstupné: 2 €

 

Art point Prievidza, prevádzka M.R. Štefánika 1 - kino Baník  / info - 0905 926 900

17:00 - TEHOTNÁ

Divadlo PRECEDENS, Prievidza

Tehotná mladá žena na rázcestí medzi materstvom a snom svojich rodičov.... kam to celé môže zájsť... A čo to môže priniesť, keď sa žena dostane do takejto napohľad bezvýchodiskovej situácie... Čo budeš? Čím budeš, keď budeš veľký, veľká? Otázka, ktorú položil hádam každý rodič svojmu dieťaťu... čo ak má rodič zámer, vie presne čo chce a čo je pre dieťa "dobré"...

Vstupné: 7 € / 5 € predpredaj

 

Art point Prievidzi, prevádzka M.R. Štefánika 1 - kino Baník / info - 0905 926 900

18:30 - POFESTIVALOVÝ VEČER

Spojený s vyhlásením výsledkov

Hostia: Tono Mello (PD), Ado Juráček (BA)

Ado Juráček (BA)
Ado Juráček je pop/folkový hudobník, ktorého pesničky písané v slovenčine sú inšpirované láskou a cestovaním. Jeho tvorbu ovplyvňuje havajská kultúra a americký folk. V septembri 2015 podnikol cestu po Kalifornii a Havajských ostrovoch v spoločnosti cestovnej gitary značky Furch. Výsledkom je hudobný videodenník “Na cestách s Little Jane”. Na jar 2016 vydal pod vlastnou značkou Folkie ep album - kolekciu šiestich sólových akustických piesní. V súčasnosti sa venuje koncertovaniu, projektu www.folkie.eu a príprave svojho prvého radového albumu.

Tono Mello (PD)
Tono Mello je pesničkár a básnik, ktorý žije v Prievidzi. Má rád „vinu v nevine a slzy a vo víne“ a jeho krédom je „ži a nechaj žiť“. Je členom literárneho klubu Poet v Prievidzi, píše vlastnú poéziu a v roku 2014 vydal hudobný album Sekundové romance, ktorý obsahuje jeho vlastných 15 skladieb.

Vstupné: 2 €

Krajskú prehliadku z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia

Thalia 2016 - pozvánka

Miesto konania

Sála RKC v Prievidzi, KaSS Prievidza, Artpoint Prievidza

Zabezpečuje

Mgr. Magdaléna Hianiková; bližšie informácie: 046 / 512 18 20, 0901 918 822; magdalena.hianikova@rkcpd.sk

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi a ostatní organizátori

Fotogaléria

22 fotografií