Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

AMA 2009

AMA 2009

Termín: od 25.11.2009, 16:00 do 20.12.2009, 16:00

 AMA 2009 PRIEVIDZA
- bohaté spektrum autorskej tvorby

            Po druhý raz sa koná výstava z tvorby neprofesionálnych výtvarníkov okresu Prievidza v novej galérii Regionálneho kultúrneho centra REGIONART. V tomto roku sa do nej prihlásil rekordný počet  - 35 záujemcov. Zákonite to teda znamená, že okrem pravidelne prispievajúcich autorov sa počas tohto ročníka objavilo viacero nových výtvarníkov, pre ktorých je účasť na  prehliadke debutom pred  verejnosťou.

Pozitívnym je ten fakt, že medzi vystavujúcimi autormi sa začínajú systematicky objavovať absolventi, alebo i súčasní frekventanti výtvarného kurzu Škola maľby, ktorý RKC organizuje ako akreditovanú formu vzdelávania. Stáva sa tak liahňou nových autorov, za čo osobitná vďaka patrí  skúseným lektorom tohto kurzu Mgr.Art. Miriam Kasperkevičovej a Jozefovi Jelenákovi.  Treba priznať, že pre väčšinu neprofesionálnych výtvarníkov  je táto výročná prehliadka ojedinelou možnosťou výtvarnej konfrontácie s inými autormi.  Na druhej časť špičkových neprofesionálnych výtvarníkov z minulých rokov  - až na výnimky -  akoby rezignovala na kolektívnu prezentáciu a koncentruje sa iba na možnosť autorskej výstavy.

Aj keď sa do prehliadky zapojilo až 35 výtvarníkov, časť z nich predložila na výber  minimálny počet, resp. iba 1 prácu, čím sa zároveň minimalizuje možnosť objektívneho posúdenia ich výtvarných zručností a osobitého výtvarného prejavu. Časť predložených prác - najmä u začínajúcich výtvarníkov - zostáva v študijnej polohe ako z hľadiska vlastného prevedenia,  tak aj z hľadiska adjustácie, ktorá nie je iba technickou záležitosťou, ale aj nevyhnutnou  finálnou podobou diela a preto ju nemožno podceniť.

Z hľadiska kategorizácie je na výstave tradične najviac zastúpená skupina výtvarníkov  vo veku nad 25 rokov - až 24 autorov - z toho dvaja s výtvarným vzdelaním.  Do prehliadky sa zapojilo i 7 výtvarníkov vo veku do 25 rokov, z toho traja s výtvarným vzdelaním. Do insitnej polohy možno zaradiť tvorbu 4 vystavujúcich výtvarníkov.

V ocenených prácach porota vyzdvihla predovšetkým odvahu k expresívne bohatej osobnostnej výtvarnej výpovedi, vyjadrenej zároveň vycibrenými výtvarnými prostriedkami. Zvlášť u mladších autorov ocenila originálny tvorivý potenciál fantázie a predstavivosti spojený s výraznou senzibilitou, pretavenou do autentických kresebných a maliarskych prejavov.  U vekovo zrelších autorov dominovala technická zručnosť umožňujúca opticky čisté, až iluzívne zachytenie reality v krajinomaľbe, zátiší, či portrétnej tvorbe.

AMA 2009 - plagát

Miesto konania

galéria Regionart - Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Zabezpečuje

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Organizátor

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi