Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

Tlačová správa

37. Hornonitrianske folklórne slávnosti

20. – 24. jún 2023 v Prievidzi

V dňoch 20. – 24. júna 2023 sa uskutočnil 37. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností na Námestí slobody v Prievidzi. Hlavným organizátorom slávností bolo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

Spoluorganizátormi podujatia boli Mesto Prievidza, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Združenie miest a obcí Hornej Nitry, Krajský pamiatkový úrad v Prievidzi, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, OZ Hornonitrie, History Caffe. Podujatie sa konalo pod záštitou Jaroslava Bašku, predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a primátorky mesta Prievidza Kataríny Macháčkovej. Slávnosti sa uskutočnili s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja, Mesta Prievidza vo výške 2000 €, Združenia miest a obcí Hornej Nitry, Brose a Medex Malinová. Hlavným partnerom a z verejných zdrojov podujatie podporil Fond na podporu umenia.

Hornonitrianske folklórne slávnosti začali v utorok 6. júna o 17:00 v Galérii RegionArt vernisážou výstavy Pravnianska výšivka, ktorej kurátorkou bola etnologička Oľga Danglová. Výstava prezentovala prácu výšivkárov z Nitrianskeho Pravna a okolitých obcí. Súčasťou výstavy bolo predstavenie historickej zbierky pravnianskej výšivky Rastislava Haronika. Výstavu si do jej ukončenia 24. júna 2023 pozrelo viac ako 200 návštevníkov.

Sprievodné programy 37. HFS začali v utorok 20. júna 2023, kedy sa v Regionálnom kultúrnom centre uskutočnil workshop handrárskej píšťalky. Jej históriu, výrobu a hru na tohto jedinečného signálneho hornonitrianskeho hudobného nástroja priblížili lektori Drahoš Daloš a Daniel Kubizna. V ten istý večer sa uskutočnila prezentácia nominovaných domov na ocenenie za záchranu a obnovu tradičnej architektúry PRO PATRIA, ktorého 2. ročník pripravil autor projektu, historik Jozef Lenhart. Ocenenie získali: Šimov dom z Nedožier-Brezian, Polónyiho dom z Vyšehradného a hlavnú cenu získal Ševčíkov dom z Kľačna. Všetky domy sú vystavené do 10. júla 2023 na Námestí slobody v Prievidzi. Oceňovanie sa konalo pod záštitou generálneho riaditeľa Pamiatkového úradu SR Pavla Ižvolta. V stredu 21. júna 2023 sa Hornonitrianske múzeum v Prievidzi prezentovalo programom Vítaní hostia, v ktorom historik Ján Vingárik a etnologička Lívia Oršulová priblížili históriu, život a tradičný odev karpatských Nemcov žijúcich na území hornej Nitry. Vo štvrtok 22. júna 2023 sa v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi uskutočnil komorný program Pieseň v mojom živote. Išlo o spomienkový program Anastázie Kubovej, dlhoročnej režisérky slávností. V programe sa predstavila spevácka skupina Malinovec a detský folklórny súbor Sýkorky z Veľkej Lehôtky. Súčasťou Hornonitrianskych folklórnych slávností bola aj výstava Keramika Rastislava Haronika, majstra ÚĽUV v Galérii Imricha Vysočana pri príležitosti životného jubilea autora.

Hlavný program 37. Hornonitrianskych folklórnych slávností sa uskutočnil na Námestí slobody v Prievidzi. Slávnostné otvorenie za prítomnosti predsedu TSK Jaroslava Bašku a zástupcu primátorky mesta Prievidza Norberta Turanoviča sa konalo v piatok 23. júna 2023 o 17:30 h. Po ňom nasledovali vystúpenia detských folklórnych súborov a detských ľudových hudieb v programe Veselože. Predstavili sa Malý Vtáčnik z Prievidze, Malá Lubená z Poluvsia, Malá Sielnica z Lazian, Malá Rokôška z Nitrianskeho Rudna, Fialka z Partizánskeho, Barka z Diviackej Novej Vsi, Sýkorky z Veľkej Lehôtky, Briezka z Nedožier-Brezian. Program režírovali Eliška Hrbíková a Milena Fábiková. Slávnosti pokračovali programom Z pokladov karpatských Nemcov, v ktorom tvorcovia priblížili kultúru nemeckého etnika žijúceho v obciach pravnianskej oblasti. Zvyky na sv. Jána predstavili spevácka skupina Schmiedshauer z Tužiny, členovia Karpatskonemeckého spolku v Kľačne a Nitrianskom Pravne, DFS Malá Lubená z Poluvsia, harmonikár Daniel Wohland a FS Vtáčnik z Prievidze. Režisérmi programu boli Martina Richter a Daniel Kubizna. O 21:00 h sa vystúpil hosť slávností folklórny súbor Považan z Považskej Bystrice, ktorý predstavil tance a piesne Považia. Nasledovala Tanečná škola pod vedením tanečného lektora z FS Považan Milana Jankoviecha.

V sobotu 24. júna pokračovali slávnosti Tanečnou školičkou pre deti s lektorkou Zuzanou Strečanskou. Na hlavnom pódiu sa predstavili Mladé výhonky - úspešní detskí hudobní interpreti – speváci i muzikanti. O 17:00 h sa začal program folklórnych skupín hornej Nitry s názvom Stretnutie – Doma a vo svete. V programe sa predstavili folklórne skupiny Bazalička z Ráztočna, Oslianka z Oslian, Rokôška z Nitrianskeho Rudna, Marinka z Novák, Košovan z Kanianky, Hájiček z Chrenovca–Brusna, Boršina z Nitrianskych Sučian, Lubená z Poluvsia, Vrchárka z Čavoja, Novejsanka z Diviackej Novej Vsi, Bukovec z Diviak nad Nitricou, Borievka zo Sebedražia a Košarinka z Temeša. Námet a scenár pripravili etnologička Iveta Géczyová a Martina Richter, režisérkou programu bola Zuzana Strečanská. Ďalej nasledoval program Medailón venovaný osobnosti folklóru na hornej Nitre Eliške Hrbíkovej. Režisérkou programu bola Eliška Králiková. V programe sa predstavili DFS Malý Vtáčnik a FS Senior Vtáčnik. Večerný program obohatili svojím vystúpením folklórny súbor Vtáčnik a hosť slávností folklórny súbor Vršatec z Dubnice nad Váhom. Záver slávností patril komponovanému programu pri príležitosti 45. založenia DFS Malý Vtáčnik O dvanástich mesiačikoch. Počas celých slávností mala verejnosť možnosť pozrieť si prácu regionálnych remeselníkov, ochutnať jedlo tradičnej kuchyne, deti sa zahrali pri tvorivých dielňach. Na 37. ročníku Hornonitrianskych folklórnych slávnosti sa predstavilo viac ako 800 účinkujúcich, slávnosti navštívilo viac ako 1 100 návštevníkov.

Veríme, že si návštevníci 37. Hornonitrianskych folklórnych slávností odniesli nezabudnuteľné spomienky a už teraz sa tešia na ďalší ročník.

Martina Richter
manažérka kultúry pre folklór